Barkod Etiketi Neidr ?

Mart 24, 2023

Barkod etiketi, hayatımızda kullanılan birçokk ürünün üzerindeki beyaz zemine siyah bir şekilde basılmış, çizgi ve sayılardan oluşan özel bir sistemdir. Mesela; alışveriş merkezlerinde satılan ürünlerin üzerinde barkod etiketi vardır Barkod sisteminin hayatımıza girmesi ile birlikte günlük hayatta ve iş hayatında büyük bir kolaylık sağlanmıştır. En önemli kolaylık alışverişlerde sağlanmıştır. Barkod sayesinde alışverişlerde kabus olmaktan çıkmış ürünler barkod okuyucuya tutturularak ürün fiyatı otomatik bir şekilde ekrana yansır ve bu sayede yüzlerce ürün kısa sürede kasadan geçirilerek ödemeler yapılır.

Barkod etiketleri termal transfer barkod etiketler ve termal barkod etiketler olmak üzere baskı tekniği açısından ikiye ayrılır. Barkod sistemi 1940 yılının sonlarına doğru bulunmuştur. Barkodun hayatımıza kattığı bir diğer yenilik ise teknolojinin de katkılarıyla ortaya çıkan barkod okuyucularıdır. Barkod okuyucular sayesinde ürünler kolayca okutulur ve kayıt altında tutulur.

Barkod Etiketleri Nasıl Yapılır? Barkod Etiketi Nasıl Yapılır?

Ürünlerin üzerine basılan barkod numaraları 13 basamaklıdır. Her ülkenin kendine özgü barkod numarası vardır. Her firmaya TOBB tarafından kodlar verilir. Barkod numarasının 13. numarası kontrol numarasıdır ve ürün kodunu basan makine tarafından otomatik olarak hesaplanır ve basılır. Örneğin;

 Örnek Barkod Numarası : 879 578966
879 : Türkiye ‘nin kodu.. . ( ilk 3 rakam )
578966 : Firma kodu.. . ( TOBB tarafından verilen firmaya ait kodlardır ) 
001 – 999 : ( her ürüne ayrı numara yazılmalıdır ) 

 Bu şekilde oluşturulan bir sistem ile barkod oluşturulur.

Barkod Numarası Nedir?

Barkodun başlangıcında bulunan sayılara göre ülkelerini de öğrenebiliriz. Örneğin; 50 sayısı ile başlayanlar İngiltere, 380 ile başlayanlar Bulgaristan, 385 ile başlayanlar Hırvatistan, 471 ile başlayanlar Tayvan, Türkiye’ nin başlangıç numarası ise 869’dur. Barkod ürünlerin kimliği demektir. Barkod etiketi olmayan ürünlerin kullanılması tavsiye edilmez. Ancak bir ürünün barkodu yok diye kaydı yok demek değildir bu Örneğin; ekmeğin barkodu yoktur ancak kaydı vardır.

Barkod Okuyucular 

Barkod okuyucular genellikle alışveriş merkezlerinde, süpermarketlerde bulunur. Barkod okuyucuları sayesinde kısa sürede ürünün satılıp, ödenmesi yapılıp, hızlı bir şekilde ödemesi yapılabilir. Aynı zamanda birçokk ürünün fiyat toplamını da ekrana yansıtarak kolaylık sağlar. Barkod okuyucular bazı süpermarketlerde raf aralarında bulunur. Böylece merak edilen bir ürünün fiyatı kasaya gidilmeden kolayca öğrenilir. Aynı zamanda manav reyonun da alınan ürün tartıya konulup alınan fiş de barkod okuyucu sayesinde fiyatı kolayca öğrenilir. Barkod okuyucuların hepsi aynı olmayabilir.

Kablolu, kablosuz olmak üzere farklar olabilir. Barkod okuyucular klavyeli oldukları gibi USB girişli ya da seri port girişli de olabilirler. Aynı özelliklere sahip olanların fiyatları genellikle aynıdır. Özellikle işletmelerin barkod sistemi ile çalışmaya başlaması sayesinde mal / ürün giriş çıkış kontrolü, satış raporları ve diğer tüm istatistiki bilgiler daha güvenli hale gelmiştir. 

Yorum Yapılmamış

Yorumlar kapalı.